ZELFS EEN MAN KAN EEN KAST SAMENSTELLEN

Het grote succes van Pastoe in de jaren zestig was grotendeels te danken aan het wandmeubel. Een systeem met staanders aan de muur, waaraan je evenzo makkelijk planken als kastelementen kon hangen. Of een lessenaar met schrijfblad. Ik heb aan zo’n wandmeubel elke avond mijn schoolwerk moeten doen. Onder het toeziend oog van mijn vader, die vanuit zijn stoel bij de kolenkachel over de krant streng toekeek. Als ik vond dat ik klaar was, leegde ik het werkblad door de klep omhoog te tillen. Hierdoor vielen al mijn gekafte schoolboeken op een grote stapel in de kast. Klep dicht en klaar was je. Onzichtbaar voor de rest van de familie, die aan de tafel naast het wandmeubel verder in grote stilte de avondmaaltijd nuttigde. In mijn gedachte altijd bloemkool met gehaktballen en te kruimige aardappelen.

 

Het wandmeubel was van teak gemaakt, dat mocht toen nog. Tevens was het een groot succes bij ons in de buurt, de hele straat had een wandmeubel. Pastoe moet zich helemaal rijk geleverd hebben aan wederopbouwend Nederland. In de brochure, die we onlangs uit het archief haalde, stond als extra aanmoediging dat zelfs een vrouw het wandmeubel in elkaar kon zetten. Het was een eerste verwijzing naar een toekomst van doe-het-zelf, met complexe gebruiksaanwijzingen. Kasten die inderdaad alleen door een vrouw in elkaar gezet kunnen worden, aangezien de mannen de gebruiksaanwijzingen nooit lezen. Maar dat konden ze toen nog niet weten. Dat van die vrouw was overigens iets anders bedoeld. Daarvoor alsnog een spijtbetuiging namens Pastoe.

Hebben we wel een kast nodig? Zijn we bij Pastoe niet de spreekwoordelijke stoomlocomotieven-fabrikant in een tijd dat de spoorwegen overgaan op elektrische locs? Is een kast, net als een locomotief, een prachtig voorwerp echter niet erg praktisch meer? Iets voor een handvol treintjes liefhebbers, maar nutteloos in de ogen van de dagelijkse spoorgebruiker. Het antwoord wordt meestal door de klant zelf gegeven: De kamer moet worden aangekleed. Gevoerd zeggen wij. Een kast maakt het verschil tussen een kamer en JOUW kamer. Home is where my cabinet is.
 
Het wandmeubel doet dat precies. Het kleed de kamer aan. In mijn oude buurt, jaren dertig massabouw, was elk huis hetzelfde, met dezelfde meubeltjes en dezelfde gordijnen. Het wandmeubel maakte je kamer persoonlijk, in een tijd dat alles hetzelfde was, zoals de kruimige aardappels. Iedereen had ineens recht op zijn eigen woonkamer. Een thema dat nu weer actueel is. We zijn mobieler, verhuizen vaker en hebben een korter vergezicht dan onze ouders, maar we willen wel een eigen plekje maken. Omringd door de spullen die ons dierbaar zijn. Vandaar de Track.
 
Met de Track maak je een eigen wand in de kamer. Die het mogelijk maakt je dierbare spullen uit te stallen. Met planken, laden en panelen in alle Pastoe kleuren. En met de online Pastoe configurator kan zelfs een man een eigen kast samenstellen op de computer. Daarna komen de mannen van Pastoe de kast thuis bij je installeren. Zonder gebruiksaanwijzing

Het huidige Pastoe leert graag van het verleden. Wij zitten op een rijke historie waarin alles al eens bedacht is. Het gaat vaak om het bij elkaar brengen van verschillende vondsten, tot een passende nieuwe vondst. En het wandmeubel intrigeerde ons recentelijk vanwege een opmerkelijke trend in kastenland. Laten we dat even uitleggen:
 
Het kopen van een kast is geen kleinigheid, zeker niet bij Pastoe. Allereerst vanwege de vele keuzemogelijkheden; in kleur, in maat en in functionaliteit. Het is een ontdekkingstocht en het resultaat, dat zeggen we zelf, is zeker niet goedkoop. Een persoonlijk proces dat met de nodige zorg bij de klant wordt ondersteund. Vandaar dat een van onze eerste vragen aan een klant is: Wat komt er in de kast? In negen van de tien gevallen is het antwoord: “Eigenlijk niets bijzonders, spullen zeg maar”. Dat verbaast ons aan de ene kant, want een kast van Pastoe is een diepte-investering, die de huiskamer voor meer dan 20 jaar zal domineren. Enige overdenking over de nuttigheid lijkt ons niet alleen verantwoord, maar ook noodzakelijk. Aan de andere kant hebben we ook door dat we steeds minder spullen hebben om in de kast te doen. Minder CD’s, minder papieren, geen videobanden meer. Maar waarom heb je dan die kast wel nodig?

TALEN

Nederlands

Engels

ADRES

Pastoe

Fabriek & Showroom

Sleepboot 4

3991 CN

Houten

The Netherlands

OPENINGSTIJDEN

Ma - Vr: 10:00 - 16:00

Zo: 10:00 - 16:00

Je kan een afspraak maken

Pastoe_Track_Ginger_Schuin_styled